Concreet: Wat kost me een citytrip naar NYC?

Voor vele mensen lijkt het nog steeds dat reizen naar de Verenigde Staten enkel kan als je beschikt over een heel groot (reis)budget. Ik zet voor jou graag even de verschillende mogelijkheden uiteen zodat je een duidelijk zicht krijgt hoe diep je in je buidel zal moeten tasten voor een citytrip naar New York City.

De manier van overnachten is natuurlijk iets waarin je zeer uiteenlopend kan beslissen wat voor jou de beste optie is (verder meer). De grootste verplichte kost is je vliegtuigticket. Want zonder vliegtuig is een reisje naar NYC zo goed als onmogelijk.

 Vliegtickets

Rechtstreeks vliegen naar New York kan vrij eenvoudig vanuit Brussel of Amsterdam. Vluchten met een tussenstop zijn vaak enkele euro’s goedkoper, maar hou er rekening mee dat tijdens een citytrip van enkele dagen tijd een belangrijke factor is.

Een rechtstreeks retourticket vanuit Brussel naar JFK kan je in de winter- en herfstmaanden al snel vinden voor 450 à 500 euro per persoon. Tel daar voor een retourtje in de zomer zo’n 100 à 150 euro bij. Hou zeker rekening met promoties heel het jaar door.

Enkele aanbieders zijn Jet Airways, Delta, KLM, Brussels Airlines en Virgin Atlantic Airways.

Overnachten

Overnachten kan eigenlijk op drie verschillende manieren:

1. De klassieke overnachting op hotel (duurste optie):
Wil je geen gedoe en ben je helemaal niet avontuurlijk aangelegd, opteer dan misschien voor de klassieke hotelovernachting. Logeren in New York City is niet goedkoop, maar ook zeker niet duurden dan de hotels in pakweg Londen, Parijs, Barcelona of Stockholm. Wil je een degelijk hotel (**) op een locatie ergens in Manhattan dan reken je toch snel op minimum 120 euro per tweepersoons-kamer (niet per persoon!) zonder ontbijt. Voor sommige hotels in bepaalde wijken als China Town, of iets verder weg van Manhattan duik je als gelukt hebt al in bed voor minder dan 100 euro per kamer. Deze hotels (of voor wat ze moeten doorgaan) kan je echter op één hand tellen. Speelt geld geen rol, dan heb je het erg makkelijk in New York. Schrik er niet van als je op bepaalde drukke momenten geen kamer kan vinden onder de 200 euro/dag. Boek je kamer zo vroeg mogelijk!

2. Een bed op een slaapzaal / jeugdherberg (goedkopere oplossing):
Reis je alleen naar The Big Apple, dan is het vaak zeer voordelig om een bed te boeken op een slaapzaal in een hostel. Eénpersoons-kamers zijn er praktisch niet te vinden in New York City, waardoor je als single reiziger in een hotel meestal niet anders kan dan de prijs van een tweepersoons-kamer neer te tellen.

Een bed in een slaapzaal (8 personen) kan je vinden voor minimum 30 euro/dag in de goedkoopste hostel, en 50 à 70 euro/dag in de iets betere prijsklasse.

Denk eraan dat je weinig of geen privacy hebt in een hostel. Je slaapt samen met andere (onbekende) mensen, je deelt vaak een keuken waar je zelf je potje kan klaarmaken en er zijn bijna altijd gemeenschappelijke douches en toiletten.

Voordeel is dan wel weer dat er andere reizigers zijn waar je gemakkelijk sociale contacten mee kan leggen en zo misschien samen met een Braziliaan of Japanse backpacker de stad kan ontdekken.

3. Bij onbekende mensen op de zetel (gratis):
Het fenomeen Couchsurfen (Zetel Surfen) is de laatste jaren over de ganse wereld bekend geworden. Ook in een metropool als New York City zijn er duizenden mensen (van alle leeftijden en lagen van de bevolking) die een profiel hebben aangemaakt in de loop der jaren op de website http://www.couchsurfing.com.

Bedoeling is simpel: mensen die een extra zetel in de woonkamer hebben staan, een logeerkamer op overschot of een plaats op de grond voor een luchtmatras bieden die gratis aan via de CS-website. Deze locals kennen meestal ook die leuke bezienswaardigheden van de stad en kunnen je zelfs meenemen op kroegentocht als ze daan de tijd/zin voor hebben.

Gouden regel is dat er nooit geld mag gevraagd worden voor de overnachting(en), maar dat je bijvoorbeeld van je thuisland een klein cadeautje zou meebrengen, of dat je een typische maaltijd klaarmaakt voor de host. Deze unieke ervaring is echt een heel leuke (en bovendien gratis) manier om NYC te leren kennen vanuit een ander perspectief als de gewone toerist.

Eten/Drinken

Persoonlijk zou ik aanraden geen ontbijt te nemen in je hotel. Er zijn honderden lekkere en gezellige diners en koffiebars in New York waar je 7/7 en 24/24 de lekkerste pancakes met worst of spek (ca. 8 dollar), Belgian waffles met maple syrup (ca. 7 dollar) of Eggs Benedict (ca. 10 dollar) kan eten voor weinig geld. Je betaald 1,50 dollar voor een tas koffie die vriendelijke waitresses dan het hele ontbijt gratis bijvullen.

Voor je middag of avondmaal kan je natuurlijk terecht in één van de ontelbare hamburger en hotdogtenten die de stad rijk is. Je kan er fastfood ketens als Mac Donalds vinden, maar natuurlijk ook Burger King, Wendy’s, Subway, Kentuck Fried Chicken, TGI Friday, enz… De prijzen van burgers en menu’s zijn vergelijkbaar zoals wij die kennen in België en Nederland.

Uitgebreider eten kan eventueel in Applebee’s, ook al een keten waar je Amerikaanse gerechten als salades, pasta, tortillas, burgers en ribs vormen de basis van het concept van deze restaurantketen (reken voor een pasta of hamburger met frieten zo’n 14 dollar). Bestel je een frisdrank, dan komen ze die vaak gratis enkele malen bijvullen (free refill).

Enkele nuttige voedingsprijzen (bij benadering):

Hot Chocolat of Café Latté (medium) bij Starbucks: 3,60 dollar
Flesje water (0,5l) in supermarkt: 1,2 dollar
Cocktail (Ellen’s Stardust Diner): 12 dollar
French Toast (Applejack’s Diner): 7,90 dollar

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s